Hoe badkamer ontwerpen? Het ontwerpen van een badkamer is vaak een puntje dat voor veel mensen behoorlijk lastig is. Het ontwerpen van een badkamer is een driedimensionale ruimte met diepte waarbij verlichting en schaduwwerking een belangrijke rol speelt. Juist dit maakt het lastig. Je staat niet voor een spiegel zoals bij het uitzoeken van een outfit om te beoordelen of je het wel of niet mooi vindt. Waar begin je nu eigenlijk met het ontwerpen van je badkamer? Schakel je een interieur- of badkamerdesigner in voor gemiddeld €450,- of kan je dit ook gewoon zelf? Lees dit artikel helemaal om hier achter te komen.

Contrasten tussen vloer, wand en plafond bepalen

Bedenk eerst eens of je houdt van zachte of harde contrasten. Bedenk ook of je het contrast juist wilt tussen vloer en wand of juist met accenten zoals accessoires of het sanitair. Hoe zachter de contrasten hoe minder je iets laat opvallen. Hierdoor houd je het rustiger. Tegenwoordig is dit de nieuwe badkamertrend voor 2020. Oftewel dezelfde vloertegel ook tegen de wand.  Hierbij ligt het accent vooral op het sanitair, douchegarnituur en accessoires. Rust en verruimend zijn hierbij de hoofdredenen.

Tip: Kleine ruimte? Houdt de contrasten tussen vloer en wand dan ergens geheel of helemaal weg. Verleng de kleur van je vloer dan in één wand of alle wanden. Hierdoor lijkt het vloervlak groter waardoor ook de ruimte groter zal ogen.

Schaduwwerking verlichting

Verlichting in de badkamer zorgt voor schaduwwerking. Dit kan er tevens voor zorgen dat er een natuurlijk contrast zal ontstaan tussen vloer en wand. Ook al zijn het dezelfde tegels in dezelfde kleuren. De vloer zal vaak wat lichter naar voren komen vanwege de lampen in het plafond terwijl de wand juist wat donkerder oogt. Door de juiste verlichting te kiezen waarmee je tevens verschillende vlakken goed kunt belichten ben je veel flexibeler hoe het eindresultaat zal ogen. Draaibare en kantelbare spotjes zijn hiervoor ideaal voor een goede verlichting.

Kunnen vloertegels ook aan de wand in de badkamer?

Wat de meesten mensen niet weten is dat vloertegels wel aan de wand kunnen en wandtegels niet op de vloer. Wanneer je dit niet weet maakt dat het kiezen van wand- en vloerafwerkingen natuurlijk veel moeilijker. Terwijl dit weetje het kiezen van je tegels veel makkelijker maakt dan je waarschijnlijk vooraf dacht. In de meeste badkamers zien we namelijk voornamelijk vloertegels aan de wand. Deze vloertegels worden tegenwoordig vooral doorgetrokken in de wanden. Kortom gewoon alles hetzelfde. Hierdoor lijkt de ruimte tevens groter en kun je met andere elementen voor wat extra contrast zorgen.

Formaten in de badkamer groot of klein

Ook dit is een leuk onderwerp. Wat ik veel hoor van mensen is dat ze een kleine badkamer hebben en dat dit voor hen de reden is om voor kleine tegels te gaan. Klinkt dit logisch? Technisch gezien voor een tegelzetter waarschijnlijk wel maar voor de uitstraling klinkt dit best gek toch? Hoe kleiner de tegel hoe drukker het oppervlak zal ogen. In een kleine badkamer niet zo handig als je het juist wat rustiger en ruimer wilt houden. Kleinere tegels worden meestal voor kleine details gebruikt die je subtiel wilt accentueren. Denk aan accentwanden bijvoorbeeld.

Meest gekozen formaat voor kleine badkamers is toch wel de 60 x 60 en 30 x 60. Ook voor de grotere badkamer blijkt dit een mooi formaat te zijn waarbij de wens omtrent het formaat, zo groot mogelijk is zonder al te veel snijverlies. Gezien de wens naar minder voegen en groot-formaat tegels neemt het snijverlies wel iets toe. Tegenwoordig is zelfs 20 tot 30 procent snijverlies heel normaal. Minder voegen maakt het rustiger en is praktischer als het om schoonmaken gaat.

Ook zien we een stijgende trend van mensen die kiezen voor dezelfde kleur in hetzelfde formaat (60 x 60 tegels) voor zowel vloer als wand.

Welke kleuren combinaties badkamer?

Kijk eens naar je garderobe. Welke kleuren passen uit je garderobe zouden ook je basis kleuren kunnen zijn voor je badkamer? Het verschil met kleding is dat je het veel flexibeler is en dat je snel weer kunt veranderen. Als het om je badkamer gaat dan kijk je er natuurlijk veel langer tegenaan. Pak een basis en varieer eens met accenten en accessoires.

Door een of enkele wanden gewoon te stukadoren en af te werken met een geschikte muurverf ben je flexibeler qua ontwerp en kleur. Verf je strak gestukadoorde accentmuur om de tijd eens in een andere kleur of tint. Zo heb je om de zoveel jaar weer een andere look. Ook kan je dit doen in je toilet.

Zichtbare voegen of juist onzichtbare voegen

Het meest gekozen is om voor een onzichtbare voeg te gaan. Kortom je kiest een voegkleur uit die zo dicht mogelijk in de buurt komt van de tegel. Dat dit het meest gekozen is, wil natuurlijk niet zeggen dat dit ook perse zo moet. Kies vooral een kleur uit die past binnen het totaalplaatje van je badkamer. Zichtbare voegen kunnen namelijk heel mooi zijn in sommige gevallen.

Heb je vragen? Neem dan contact op.